Dożynki wojewódzkie w Muzeum Wsi Radomskiej

Aktualności » Dożynki wojewódzkie w Muzeum Wsi Radomskiej

Czas świętowania

W miniona niedzielę, 29 sierpnia w Muzeum Wsi Radomskiej odbyły się uroczyste dożynki województwa mazowieckiego. Wydarzenie rozpoczęło się formowaniem barwnego korowodu z wieńcami dożynkowymi i przemarszem do położonego w radomskim skansenie kościoła. Po mszy świętej, którą celebrował Biskup Diecezji Radomskiej - Marek Solarczyk odbyła się ceremonia dzielenia się chlebem. Kolejnymi atrakcjami dla gości były między innymi: koncerty Zespołu Pieśni i Tańca Wolanianki oraz Stowarzyszenia Kontrast z Pionek, wystawa maszyn rolniczych, projekcje filmów, stoiska kół gospodyń wiejskich i twórców ludowych, a także konkursy i zabawy dla dzieci.

Dożynki były wspaniałą okazją do radosnego świętowania szczęśliwie zakończonych żniw i wyrażenia wdzięczności Bogu oraz gospodarzom za zebrane plony. Rolnikom za ich trud w imieniu Samorządu Województwa Mazowieckiego podziękował wicemarszałek Rafał Rajkowski.

Dożynkowa delegacja powiatu lipskiego.

W wydarzeniu wzięła udział ośmioosobowa delegacja dożynkowa z powiatu lipskiego: Przewodniczący Delegacji Dożynkowej – Urzędujący Członek Zarządu Powiatu Lipskiego Zbigniew Ostrach, Wiceprzewodnicząca Delegacji Dożynkowej – Członek Rady Powiatu Lipskiego Aneta Zając, Powiatowa Starościna Dożynkowa – Gospodyni Sabina Lizner z Nowej Wieś (gmina Sienno), Powiatowy Starosta Dożynkowy – Gospodarz Tomasz Starzyk z Krzyżanówki (gmina Sienno) oraz cztery Reprezentantki KGW „TERAZ MY” z Maruszowa (Ewa Patyk, Beata Nowicka, Zofia Stolarek, Zofia Kędziora).

Tegoroczny wieniec dożynkowy powiatu lipskiego ma kształt korony i jest zakończony krzyżem. Korona symbolizuje Matkę Boską - Królową Polskich łanów zbóż. Podstawę wieńca stanowi obręcz opleciona różnymi gatunkami zbóż i ziół, umajona kwieciem polnym i owocami. Z podstawy do więźby wieńca wychodzi pięć ramion, które są obficie przystrojone zbożami różnych rodzajów. W centralnej części znajduje się tradycyjny wiejski chleb. Między ramionami wiszą symboliczne kiście winogrona (złożone z orzechów włoskich).

Chleb dożynkowy przygotowała "Piekarnia" Marek Studniarz. To chleb wiejski produkowany tylko z naturalnych składników oraz przy wykorzystaniu do perfekcji zakwasów i roszczyn według prastarej, tradycyjnej receptury. Zachowuje świeżość na długo. Na dodatek odznacza się wyśmienitym smakiem, takim jak wielu z nas pamięta z dzieciństwa.

Starosta Lipski serdecznie dziękuje uczestnikom delegacji za wspaniałe reprezentowanie powiatu lipskiego podczas dożynek wojewódzkich. Przyszła pora zasłużonego odpoczynku dla rolników i ich rodzin za pełną poświęcenia pracę.

Niesiemy wieniec skrzętnie ustrojony,
co tkany był kłosami i rosą został ożywiony.
Naszą Ziemię chwalmy, w niej pracować trzeba,
by w ojczyźnie nigdy nie zabrakło chleba.

Więcej zdjęć na Facebooku Starostwa Powiatowego w Lipsku,

  • Delegacja dożynkowa powiatu lipskiego z wieńcem dożynkowym
    Delegacja dożynkowa powiatu lipskiego z wieńcem dożynkowym